top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Maailman ensimmäinen Bitcoin lentoyhtiö


Kuva: Air Baltic


Vuonna 2014 Air Baltic oli maailman ensimmäinen lentoyhtiö, joka mahdollisti lentolippujen ostamisen kryptovaluutta bitcoineilla. Tuolloin yhtiön toimitusjohtaja Martin Gauss perusteli asiaa näin: "airBaltic on luokiteltu maailman kymmenen innovatiivisimman lentoyhtiön joukkoon. Bitcoin-maksuvaihtoehdon esittely on osa innovatiivista lähestymistapaa palveluun, jossa keskitytään asiakkaaseen." Bitcoinien käyttö toimii niin, että Air Baltic näyttää hinnan euroina, jonka jälkeen bitcoinien arvo muutetaan euroiksi sen hetkisellä kurssilla. Itse bitcoinien vaihdon euroiksi suorittaa palveluntarjoaja BitPay. Bitcoinien käyttö onnistuu ainoastaan Air Balticin halvimman lipputyypin, "Green" maksutavaksi.


Air Baltic ilmoitti 29.3.2021, että se mahdollistaa nyt myös muiden kryptovaluuttojen, kuin bitcoinin käytön. Käyttöön tulevat Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) sekä neljä yhdysvaltaindollariin sidottua stablecoinia (GUSD, USDC, PAX, ja BUSD).


Kuva: Air Baltic


airBaltic Club


Mailaaja ei olisi Mailaaja ellei samalla myös mainittaisi Air Balticin kanta-asiakasohjelmaa. Air Baltic on yhdenlainen halpalentoyhtiön ja täydenpalvelunyhtiön todella kummallinen hybris, ja se näkyy myös heidän kanta-asiakasohjelmassaan. Air Balticilla ei kannata lentää kanta-asiakasetujen toivossa.


Air Balticin kanta-asiakasohjelman nimi on airBaltic Club, jonka valuuttana toimii Pins. Ohjelmassa on kolme jäsenyystasoa (suluissa jäsenyystasolle vaadittavat lennot Air Balticilla vuoden pituisen seurantajakson aikana):

  • Club Level (0)

Aloitustaso. Ei mitään mainittavia etuja.

  • Executive Level (30)

Executive Level - tasoon kuuluu etuina mm. nopeampi turvatarkastus Riikassa, Tallinnassa ja Vilnassa. Etuihin kuuluu myös priority lähtöselvitys. Tämän lisäksi saa ottaa matkustamoon "painavan" käsimatkatavaran. Ottaen huomioon, että tähän tasoon tarvitsee kohtuullisen kovat 30 lentoa vuodessa, on edut lähes olemattomat.

  • VIP Level (60)

VIP Leveliin kuuluu luonnollisesti kaikki aiempien tasojen edut sekä lisänä mm. lounge sisäänpääsy itselle ja yhdelle vieraalle, sekä kaksi upgrade voucheria turistiluokasta businessluokkaan. 60 lentoa vuodessa yhdellä ja samalla yhtiöllä on jo todella paljon, ja siihen suhteutettuna nämä "edut" on lähinnä iso keskisormenn näyttö niille, jotka tälle tasolle pääsevät.


Alla olevassa taulukossa on vielä esitelty Pinsien ansaintaperiaatteet.

Kuva: Air Baltic

Pinsejä voi käyttää mm. lentoihin, mutta tässä on yksi iso mutta. Mikäli haluaa ostaa lennon pisteillä, on täytettävä erikoinen pyyntölomake Air Balticin nettisivuilla, jonka jälkeen asiakaspalvelu palaa sinulle, mikäli haluamillesi päiville löytyy mahdollisuus ostaa pistelentoja. Ei anna erikoista kuvaa "innovatiivisesta" lentoyhtiöstä jos edes pistelentojen ostaminen ei onnistu verkosta. Todella erikoinen tapaus joka ei auta jo valmiiksi hyvin heikkoa airBaltic Clubia. Alla kuitenkin tarvittavat pistemäärät eri määränpäihin, mikäli haluaisit ottaa projektiksi pistelennot Air Balticilla.


Kuva: Air Baltic

Loppukaneetti


Air Baltic on mielenkiintoinen yhtiö, ja tätä ei vähennä ollenkaan se, että yhtiö hyväksyy kryptovaluutat maksutapana. Yhtiöllä on mielenkiintoisia reittiä entisiin Neuvostoliiton maihin sekä aina Abu Dhabiin asti. Nykyään yhtiö operoi ainoastaan yhdellä konetyypillä: Airbus A220 (entinen Bombardier C Series). Mailaaja ei kuitenkaan innostu, sillä kanta-asiakaspisteiden käyttämisen mahdollisuudet on lähes olemattomat ja silloinkin hankalaa.

65 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page