top of page
Writer's pictureMailaaja

Lontoosta ja New Yorkista suoraan Sydneyyn? Project sunrise on täällä


Lentokone Airbus A350
Airbus A350 vie Qantasin kohti auringonnousua. Kuva: Qantas

Ilmailu on koko historiansa ajan rikkonut mahdottomaksi luultuja rajoja. Näin on päättänyt tehdä myös australialainen lentoyhtiö Qantas, kun se vuonna 2017 aloitti projektin, jonka tarkoituksena on ollut yhdistää eteläinen Australia Euroopan ja Yhdysvaltojen kanssa. Tämä projekti tunnetaan nimellä Project Sunrise. Nykyisellään Qantas lentää jo Perthista Lontooseen, mutta Melbourne tai Sydney ei ole vielä mahdollisia. Nykyisin Qantas lentää kyllä Eurooppaan Sydneystä, mutta pysähdyksellä Singaporessa. Qantas on arvioinut, että suora lento säästää lentoajassa n. 4h.


Projektin ensimmäisessä vaiheessa piti valita tehtävään sopiva lentokone, ja päätös oli Airbus A350-1000. Nyt projektissa on siirrytty seuraavaan vaiheeseen, ja Qantas on julkaissut prototyypit First-, ja Businessluokistaan.


First


Koska lentoajat tulevat olemaan n. 20 tuntia suuntaansa, on suunnittelupöydällä lähdetty project sunriseen myös sillä ajatuksella, että penkeillä tullaan viettämään hyvin pitkiä aikoja kerrallaan. Tästä kielii esimerkiksi se, että penkki ei käänny Firstissä sängyksi, vaan penkki ja sänky ovat erikseen. Tilaa Qantas kutsuu Suiteiksi, ja niitä ympäröi 1,4m korkuiset seinät, joten yksityisyys on taattu. Suitessa on 32" viihdenäyttö kosketusnäytöllä, ja siihen on mahdollisuus yhdistää omat kuulokkeet bluetoothilla. Mukana on myös USB-C sekä USB-A liitännät, ja näiden lisäksi vielä langaton lataus. Suitessa on myös vaatekaappi sekä valtava määrä erilaisia säilytysratkaisuja, joihin on mahdollista unohtaa vaikka ja mitä! Suitet ovat asetettu 1-1-1 konfiguraatioon, joten jokaisesta suitesta on suora pääsy käytävälle. Tämä on tietysti täysin oletusarvo First - tuotteelle.


Lentokoneen ykkösluokka
Qantasin uusi First Class Suite. Kuva: Qantas

Qantas lupaa myös, että First Suiteen on mahdollisuus tehdä illalliskattaus kahdelle, mutta tästä ei ole vielä julkaistu yhtään kuvaa. Saman pöydän ääreen luvataan myös erinomaiset työskentelymahdollisuudet. Todennäköisesti pöytä tulee penkin ja sen edessä olevan ottomaanipenkin väliin. Tällaista ratkaisua on esimerkiksi jo nyt saatavilla Qatar Airwaysin QSuitesissa.

Lentokone vaatekaappi
Vaatekaappi lentokoneessa on harvinaisuus. Kuva: Qantas

Qantas on omien sanojensa mukaan halunnut tuoda First Class Suiteen "Boutique - hotellin" tunnelmaa. Mielestäni hieman kornihko ilmaisu, mutta menkööt. Faktaa on kuitenkin, että Qantasin uusi First Class Suite kipuaa maailman parhaisiin lentotuotteisiin. Mitään varsinaista uraauurtavaa tässä ei kuitenkaan ole. Etihad Airways ja Singapore Airlines ovat omissa A380 - koneissaan jo vuosia tarjonnut tällaisia Suitemaisia ratkaisuja jossa penkki ja sänky on erikseen. Toki A350:ssa on tilaa huomattavasti paljon vähemmän kuin A380:ssa, mutta odotin silti ehkä jotain uutta ja innovatiivista. No mutta, prototyyppeja nämä vasta ovat, joten jäädään odottamaan varsinaista tuotetta, ja siirrytäänkin seuraavaksi businessluokan puolelle.


Business


Businessluokan osalta marisen hieman samalla asialla kuin Firstin kohdalla: ei mitään uutta. Qantasin mittapuulla toki päivitys on merkittäväkin, sillä esimerkiksi businessluokan penkistä muovautuva sänky on kaksi metriä pitkä, joka on paria senttiä pitempi kuin Qantasin nykyisen A380:n ykkösluokan penkki. Firstiä mukaillen, myös businessluokassa on saatavilla USB A ja C sekä myös langaton lataus pöydällä. Nämä tekniset ratkaisut ovat käytännössä samat kuin Finnairin uudessa businessluokassa, josta kirjoitin jo aikaisemmin kattavan esittelyn.

Lentokoneen businessluokka tai liikemiesluokka
Qantasin businessluokan penkissä on mm. langaton lataus pöydässä. Kuva: Qantas

Qantasin uudessa businessluokassa penkit on järjestelty muotoon 1-2-1, joten jokaiselta penkiltä on pääsy käytävälle.



Lentokone businessluokka tai liikemiesluokka
Businessluokassa on tilaa tehdä töitä. Kuva: Qantas

Businessluokan penkit ovat muodossa 1-2-1. Kuva: Qantas

Premium Economy ja Economy


Qantasin Airbus A350 koneeseen on tulossa myös Premium Economy sekä Economy luokat. Näitä ei kuitenkan ole vielä julkaistu, mutta nämäkin julkaisut Qantas on tekemässä tämän kevään aikana. Eritoten tuo Economy puoli itseä kiinnostaa, nimittäin 20 tuntia on todella pitkä aika, joten odotan, että sinne puolelle on keksitty jotain hieman uutta.


Qantas lentokone matkustamo
Koneeseen tulee neljä eri matkustusluokkaa. Kuva: Qantas

Qantasin A350 koneeseen asennetaan vain 238 penkkiä, kun vastaavissa koneissa nähdään usein jopa 350 paikkaa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että koneesta täytyy saada kevyempi, jotta tuo hurja matka on mahdollinen. Istuimet jakaantuvat siten, että Firstiin tulee 6 penkkiä, businekseen 52 ja loput jaetaan Premium Economyn ja Economyn kesken. Business penkkejä tulee aika paljon, mutta varmasti tämän pituisille lennoille tuon tuotteen suosio on normaalia kovempi.


Koneeseen tulee myös Wellbeing Zone. Kuva: Qantas

Käy äärimmäisen hyvin järkeen, että koneeseen tulee hyvinvointialue, jossa voi venytellä ja harrastaa kevyttä liikuntaa. Tälle reitille ei pelkät lentosukat riitä, vaan liikkuminen on elinehto, samoin kuin veden juonti. Ihminen menettää noin puoli litraa nestettä tunnissa ollessaan lentokoneessa, joten juominen 20h lennolla on elinehto.


Loppukaneetti


Qantasin tuote yli 20h lennoille on toki tyylikäs ja laadukas, mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Samanlaisilla matkustamoilla lennetään jo nyt lyhyempiä mannertenvälisiä lentoja. Tämä mielipide voi toki muuttua, kunhan Premium Economy ja Economy julkaistaan.


Lentäisitkö itse yli 20h yhteen menoon?

121 katselukertaa17 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

17 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Mar 05, 2023

Jäin tosiaan miettimään, minkälainen economy tuolla tulee olemaan. En nimittäin itse ihan helpolla suostuisi matkustamaan economyssa 20 tuntia. 13 tuntia on oikeastaan ihan maksimi ja sekin täyttä tuskaa, selkä kipeytyy... Mutta mikäs siinä jos ykkösluokkaan tai businekseen pääsee lepuuttamaan. Itse asun Australiassa ja toivoisin Euroopan tai Yhdysvaltojen sijaan suoria reittejä Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Nythän ainoa reitti on Chileen, enkä oikein tiedä miksi? Anna | Muuttolintu.com

Like

Guest
Mar 05, 2023

Tuskinpa tulee ihan ensimmäisenä lähdettyä edes läheskään yhtä pitkille lennoille. Joskus tuntuu, että jo Euroopan ja Meksikon välinen ~11 tuntia on liian puuduttava pätkä.

Like

Guest
Mar 02, 2023

Yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen: En lentäisi. Toisaalta, jossain busseissa on vietetty hurjiakin aikoja ja on tietysti nämä Venäjän junat Siperiaan, jossa voi olla vaikka viikon. Pitäisi rakastaa Australiaa tosi paljon, että lentäisi turakaisluokassa 20 tuntia sinne. T. Stacy

Like
Mailaaja
Mailaaja
Mar 04, 2023
Replying to

Samaa mieltä. Kyllä tuosta koneesta pitäisi joku muu luokka keksiä, kuin turistiluokka 😅

Like

Guest
Feb 28, 2023

Apuva, ahdistaa vähän jo ajatuskin 20 tunnista lentokoneesa. 😶 First class suitessa matka ehkä vielä menisi, mutta siihen taas ei taida budjetti taipua. Oli kuitenkin mielenkiintoista päästä kurkkaamaan sinne postauksen kautta. 😀


Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

Like
Mailaaja
Mailaaja
Mar 04, 2023
Replying to

Kiva kun tulit kurkkaamaan! Kyllä yli 20h on klaustrofobisen pitkä aika 😅

Like

Guest
Feb 27, 2023

Hyvinvointialue olisi huippu. Viimeksi lensin selkäoireisena ja hyvinvointialueeni oli vessan edessä niiden pitkät jalkatilat ostaneiden edessä😉. Mari/Kodinvaihtaja

Like
Mailaaja
Mailaaja
Feb 27, 2023
Replying to

Hahaha, välillä hyvinvointialueita saa ja on hyväkin rakentaa aivan itse 😂

Like
bottom of page