top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Mailaajan Marinat - case TAP Air Portugal ja myöhästymiskorvaus

Päivitetty: 23. jouluk. 2021

Tervetuloa uuteen blogiosioon, nimeltään Mailaajan Marinat. Tämän osion postauksissa kitistään, maristaan, synnytetään ja kaikkea siltä väliltä. Matkatessa harvoin kaikki sujuu kuin tanssi, ja tässä osiossa käydäänkin läpi kun asiat eivät menneet kuten piti, ja miten näistä selvittiin. Ensimmäisessä osassa on käsittelyssä Portugalin kansallinen lentoyhtiö TAP Air Portugal.





Suuntasin Portugalin Algarveen, TAP Air Portugalin siivin. Reittinä Helsinki - Lissabon - Faro. Lissabonissa olisi luvassa 45min vaihto. Kuullostaa valmiiksi pahalta, ja Lissabonin lentokentän tietäen lähes utopistiselta. Joko arvaat? Älä innostu vielä.


Mikäli haluat nähdä, miltä itse matka Helsingistä Lissaboniin TAPin kyydissä näytti, näet sen tästä:


 

Mutta sitten itse asiaan. Kuten alussa mainitsin on 45min vaihto potentiaalisesti riskaabeli. Valitettavasti tämä riski kostautui jo Helsingissä, kun lento Lissaboniin oli lähes 2h myöhässä aikataulustaan. Matkan aikana tuli erilaisia viestejä siitä, että lento Faroon odottaisi, olihan tällä lennolla kuitenkin lähes kolmekymmentä matkaajaa vaihtamassa tuolle samaiselle Faron lennolle. Kuten arvata saattaa, lento ei odottanut. Samalla oli tapaninpäivä, eli lentoja Faroon oli erittäin vähän, seuraava yli 12h päästä, eikä tällekään lennolle olisi mahtunut enää kolmeakymmentä ylimääräistä. TAP päättikin laittaa matkaajat bussiin, ja kohti Faroa. Kuulostaa pahalta, mutta itseasiassa bussimatka kesti n. 2h 30min, lentämälläkin tuo matka on reippaasti alle 40min.


Bussissa ollessani oli hyvä aika käydä läpi EU:n lentomatkustajan oikeuksia:


Lähde: Europa.eu - lentomatkustajan oikeudet

Lähde: Europa.eu - lentomatkustajan oikeudet

On hyvä kiinnittää huomio lauseeseen poikkeukselliset olosuhteet. Niitä ovat esimerkiksi säätilasta johtuvia ongelmia, jos esimerkiksi lento ei pääse laskeutumaan tai muuta vastaavaa. Tietyissä olosuhteissa myös lakko voi olla poikkeuksellinen olosuhde. Euroopan komissio on kuitenkin linjannut, että mikäli lentoyhtiö on lakon osapuolena, ei poikkeuksellisia olosuhteita voi julistaa. Tällä kertaa tätä ei tarvinnut miettiä, sillä koneen kapteeni kertoi jo Helsingissä myöhästymisen syyksi "operational reasons". Kone laskeutui Lissabonista Helsinkiin ajoissa, joten uskonkin myöhästymisen johtuneen lentävän miehistön lepoajoista. Täysin lentoyhtiön ongelma siis. Tässä vaiheessa tiesin, että mikäli saavun määränpäähän 3h tai yli myöhässä, olen oikeutettu 400€ korvaukseen, koska matka on EU:n sisäinen ja yli 1500km.


On tottakai selvää, että saavuimme Faroon lopulta reilusti yli 3h myöhässä. Illalla rustailin TAPin sivuilla ns. EU261 - lomakkeen, eli tuo artikla joka takaa korvauksen myöhästyneestä lennosta. Tein tämän 27.12.2019. Pikakelaus huhtikuun alkuun ja keskelle koronakriisiä. Olenko kuullut TAPista mitään? No en ole. Kävin pitkään keskusteluita heidän kanssaan Facebookin messengerissä, mutta yhtäkkiä TAP lakkasi vastaamasta. Menen flyertalk.com - sivustolle joka on paljon lentävien, lentämisestä kiinnostuneiden ja ennenkaikkea lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmista kiinnostuneiden keskustelupalsta. Löydän lukemattomia keskusteluketjua siitä, miten TAP onnistuu aina luistamaan ilmiselvissä korvaustilanteissa. Huhupuheiden mukaan on käynyt myös niin, että saksan poliisi oli marssinut TAPin saksan konttorille sen jälkeen, kun TAP ei ollut oikeuden määräyksenkään jälkeen suostunut maksamaan EU261 - mukaisia korvauksia myöhästymisestä. Tässä kohtaa olin ehkä n. 5min sitä mieltä, että annetaan olla. Tunne kestikin kuitenkin ainoastaan 5min.


Päätin, että laitan jonkun muun asialle. Syötinkin kaikki tietoni AirHelp - nimiselle sivulle, jonka bisnes perustuu siihen, että he hakevat näitä korvauksia lentoyhtiöiltä, ja menevät tarvittaessa jopa oikeuteen. He ottavat tietyn provision, joka ei tässä vaiheessa enää haitannut, sillä frustraatio TAPia kohtaan oli niin suurta, että toivoin vain että he joutuvat maksamaan. Sain AirHelpilta viestin muutaman päivän päästä jossa kerrottiin näin: "Et ole oikeutettu korvauksiin, sillä Portugalin lentokentillä on ollut maapalveluiden lakko, joka on vaikuttanut lentoaikatauluihin". Tässä vaiheessa kävi taas 5min mielessä, että annetaan olla. Ongelma tässä viestissä oli se, että muistan tuon lakon hyvin ja se alkoi 29.12, mutta lentoni oli 27.12. Täten lakko ei vaikuttanut lentooni, ja kaikenlisäksi lentoyhtiö ei itsekään puhunut tästä missään vaiheessa. Käsittämätöntä.


Nyt eletään toukokuun alkua. Syvennyn entistä syvemmälle flyertalk - sivustolle, ja yritän etsiä sitä yhtä, joka olisi onnistunut TAPilta rahojaan saamaan. Vihdoin tällaisen myös löydän. Tällä keskustelijalla on antaa suora sähköpostiosoite TAPin valituksia käsittelevälle osastolle. Niinpä kirjoitankin sähköpostin tähän sähköpostiin, ja liitän mukaan kaikki laput ja paperit joita olin matkan aikana saanut (muistakaa aina ottaa kuvat kaikesta!). Jos aivan rehellisiä ollaan, niin en uskonut, että tähänkään viestiin koskaan vastattaisiin. Kuluu n. 5h ja sähköpostiini kilahtaa seuraava viesti:


En koskaan uskonut saavani tätä sähköpostia, mutta en silti ollut vielä erityisen toiveikas. He yrittävät kovasti myydä minulle omia pisteitään ja lentolahjakortteja. Tuo 600€ lentolahjakortti on sinänsä hyvä diili, että tuolla olisi päässyt varmastikin uudelleen Faroon ja vielä businessluokassa. Tässä vaiheessa oli kuitenkin sen verran mennyt maku ko. yhtiöön, että päätin silti pitäytyä kannassani ja ottaa mieluummin 400€ käteisellä. Kaivoin Nordeasta tarvittavan lomakkeen ja lähetin sen eteenpäin. Seuraavana päivänä kilahti taas viesti:


Nyt kieltämättä rupesi jo kihelmöimään: ettei sittenkin? En kuitenkaan uskonut ennenkuin itse näin. No, seuraavana päivänä näin: tililleni oli ilmestynyt 400€ TAP Air Portugalilta. Puolen vuoden odotus oli ohi. Muistaakseni korkkasin oluen, ellen toisenkin. Voittajafiilis. Samalla naureskelin AirHelpille, ihan oikeasti, yritys joka tekee tätä työkseen ei saanut mitään aikaan - 0/5.


Mitä olisin tehnyt, mikäli tämä sähköpostikaan ei olisi auttanut? Tietysti yksi vaihtoehto olisi ollut mennä kilpailu-, ja kuluttajavirastoon (KKV) asiani kanssa, josta olisi todennäköisesti tullut lappu jossa kehoitetaan TAPia maksamaan minulle korvaukseni. KKV ei kuitenkaan ole langettava instanssi, joten tämän lapun kanssa olisin sitten mennyt Euroopan kilpailutuomioistuimeen jossa lappu olisi pyörinyt ties kuin kauan, eikä varmuutta onnistumisesta olisi ollut. Tätä en olisi siis jaksanut enää tehdä, se aika mikä tuohon olisi mennyt olisi ylittänyt 400€ eikä olisi ollut enää sen arvoista.

Se mitä olisin todennäköisemmin tehnyt on se, että olisin ottanut yhteyttä Aegean Airlinesiin, eli lentoyhtiöön jonka kautta minulla on Star Alliancen Gold - kortti. TAP Air Portugal on myös Star Alliancessa, joten ehkä Aegean olisi voinut kulta-asiakastaan tässä auttaa. Pitkä suo olisi tämäkin ollut. Joka tapauksessa loppu hyvin, kaikki hyvin. Tämä oli todennäköisesti viimeinen kerta kun lensin TAP Air Portugalilla. Itse tuotteessa tai koneissa ei ole mitään vikaa, mutta jotenkin aina lentojen ulkopuolella tuntuu ongelmia sitten piisaavan. Faroon pääsee myös muitakin reittejä, kuin TAPin kyydin.


Muistilista lentokorvauksiin:

- Tarkista Europa.eu - sivustolta, oletko oikeutettu korvauksiin.

- Tee korvaushakemus lentoyhtiön sivuilta

- Mikäli et saa vastausta, ota yhteyttä sosiaalisessa mediassa

- Mikäli edellinen ei toimi, suuntaa flyertalk - sivustolle ja etsi kohtalontovereittesi tarinoita

- MUISTA DOKUMENTOIDA KAIKKI LIPPULAPUT JOITA LENTOYHTIÖLTÄ SAAT - BOARDING PASSIA MYÖDEN

- Älä lennä TAP Air Portugalilla.


Mikäli haluat tietää lisää Aegean Airlinesin kultakortista, sekä lentoyhtiöalliansseista suuntaa tänne:



Pysy kuulolla, marinat jatkuvat!



86 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page