top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Air Baltic pyllistää Finnairille


Air Baltic tuo yhden uutuuttaan hohtavan A220-300 koneen Tampereelle. Kuva: Air Baltic

Ilmailuala on usein hyvinkin tasaisen harmaata, ja varsinaisia yllätyksiä saa hakemalla hakea. Sitten on Air Baltic. Ensin he ovat maailman ensimmäinen lentoyhtiö joka tarjoaa maksuvaihtoehdoksi bitcoinia ja nyt he avaavat toukokuussa 2022 Riikan, Tallinnan ja Vilnan lisäksi uuden liikenteen solmukohdan Tampereelle, tarkemmin Pirkkalan lentoasemalle. Tampereelta avataan kuusi uutta reittiä: Oslo, Kööpenhamina, München, Frankfurt, Rodos ja Malaga. Kaikkia reittejä operoidaan kolme kertaa viikossa 2.5.2022 alkaen lukuunottamatta Rodosta ja Malagaa jota operoidaan kahdesti viikossa. Näiden lisäksi Air Baltic jatkaa jo olemassaolevaa Tampere - Riika reittiä.

Uudet reitit sekä halvimmat, "alkaen" - hinnat. Kuva: Näyttökaappaus Air Balticin tiedotteesta


Idea liikenteen solmukohdasta suomessa ei kuitenkaan ole Air Balticin osalta mitenkään uusi. Joku saattaa vielä muistaa, kun Air Baltic vuonna 2010 ilmoitti avaavansa liikenteen solmukohdan Ouluun. Valitettavasti tuo hanke kaatui viime hetkillä Air Balticin talousvaikeuksiin, ja pitkälti Latvian valtion ansiosta yhtiö saatiin pidettyä jalkeilla. On kuitenkin sanottava, että tuosta 2010 - luvun Air Balticista ei ole jäljellä juuri muuta kuin väritys koneissa. Johto on vaihtunut, koneet ovat vaihtuneet, reittiverkosto on moninkertainen ja taloustilanne on lentoyhtiöksi lähes erinomainen. Täten en jaksa uskoa, että tämä hanke kaatuu ainakaan talousvaikeuksiin, lähinnä korona tuo edelleen epävarmuutta alalle. Toivottavasti Air Baltic ei järjestä tällaisia, negatiivisia yllätyksiä, vaan pysyttelee positiivisissa.



Kuva: Air Baltic

Tampere ja lentoliikenne? Herättääkö tämä jotain ajatuksia? Minussa se ainakin herättää. Muistatteko, kun kirjoitin Finnairin surullisenkuuluisasta viestinnästä aiemmin syksyllä, kun Finnair kertoi, ettei Tampereelle voi lentää, sillä se on haitallista ympäristölle. En mene aiheeseen enää syvemmin, mutta löydät Mailaajan kirkkaasti luetumman jutun täältä.

Long story short, Tampereen yrityksillä meni syystäkin ns. pata jumiin kun Finnair ei enää suostunut Tampereelle lentämään, ja täten vaikeutti Tampereelta maailmalle pääsyä olennaisesti. Ei voi olla ajattelematta, että Finnairin päätöksen jälkeen Tampereen elinkeinoelämän vahvat henkilöt ovat olleet yhteydessä Air Balticiin ja solmukohdan avaus on johdantoa Finnairin toimista. Onhan tässä Air Balticillakin erittäin herkullinen paikka päästä näpäyttämään perinteistä kansallista lentoyhtiötä. Tämä oli varmastikin Air Balticille tilaisuus jota ei voinut olla käyttämättä, ja näkyvyys on taattu. Helppoon paikkaan he eivät tietystikään tule, sillä Finnair ja SAS ovat kuin ovatkin ainakin osittain palaamassa Tampereelle ensi keväänä.



 


Tampereelle ja koko Tampereen alueellehan tämä uutinen on mitä parhain joululahja. Suomessa ei juuri ole kokemusta siitä, että jollain yhtiöllä olisi solmukohtaa Helsinki-Vantaan ulkopuolella, ja onkin mielenkiintoista seurata, miten hankkeen käy. Huonoa yhtiötä Tamperelaiset eivät missään nimessä saa. Air Baltic tunnettiin vielä kymmenisen vuotta sitten vahvasti halpalentoyhtiönä, ja sitähän se toki olikin. Heidän tilanteensa ei ole olennaisesti muuttunut, mutta ala on muuttunut vieressä siten, että Air Balticia ei ole välttämättä enää syytä pitää varsinaisena halpalentoyhtiönä. Air Balticilla on esimerkiksi täysverinen businessluokka jokaisella lennolla, jotain jota halpalentoyhtiöillä ei ole tapana tarjota.



Air Balticilla on täysiverinen businessluokka. Kuva: Air Baltic

Koneessa on muutenkin mukava istuskella, sillä Air Baltic operoi nykyisin ainoastaan yhtä ainutta konetyyppiä, joka on hyvinkin uusi: Airbus A220-300. Koneesta on nopeasti tullut monen suosikki jo siitäkin syystä, että koneen 2-3 istuinjärjestys tuo kovasti tilantuntua nykyisiin, täyteen ahdettuihin koneisiin verrattuna. Täten esimerkiksi jos lähdet kaverisi kanssa reissuun, saatte rauhassa istua kahdestaan.


Mailaaja ei tietystikään olisi Mailaaja, ellei Air Balticin kanta-asiakasohjelmaa mainittaisi. En kuitenkaan avaa asiaa tarkemmin tässä postauksessa, sillä kävin kanta-asiakasohjelman perusteellisesti läpi tuossa aiemmin mainitussa bitcoin-postauksessa. Joka tapauksessa, kyseessä ei missään nimessä ole huono ohjelma. Mikäli olet jonkun muun lentoyhtiön kanta-asiakkaana jollain korkealla tasolla ja asut esimerkiksi Tampereen läheisyydessä ja mietit vaihtoa Air Balticin kelkkaan, Mailaaja suosittelee kokeilemaan ns. status matchausta Air Balticin ohjelmaan. Status matchaus tarkoittaa sitä, että toinen lentoyhtiö antaa sinulle vastaavan tason kuin mikä sinulla on jo jostain toisesta yhtiöstä, eli ts. "matchaa" tasosi. Air Baltic on perinteisesti ollut hyvinkin avokätinen matchaaja, ja heitä lämmittäisi varmasti saada napattua muutama Finnairin ja SAS:n kanta-asiakas itselleen. Lisää tietoa löydät Status Matcherista: https://statusmatcher.com/company/airbaltic.


Loppukaneetti


Voi Air Baltic! Tästä yhtiöstä on nopeasti tulossa Mailaajan suosikki mitä tulee positiivisiin yllätyksiin. Mailaaja on alustavasti ensimmäisellä Oslo - Tampere lennolla 2.5.2022, joten laitathan kanavan seurantaan esimerkiksi Instagrammissa!

370 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page