Kirjoitin noin vuosi sitten Staycationistani silloin uudessa Hotel U14:sta ja olin jo silloin aika huolestunut siitä, mitä kaikkea on mahdollista laittaa ns. "vallitsevan tilanteen" - piikkiin ja sitä kautta leikata ja huonontaa palveluntasoa. Finnair on päättänyt viedä homman ns. uudelle levelille.
"Ajattelin, että Finnair lähtee pandemian pölyistä liikkeelle palvelutason nostolla"
Finnair uudisti ruoka-, ja juomatarjonnan lennoillaan syyskuun alusta alkaen. Finnair esittelee uudistuksen näin: "Valinnanvara ja joustavuus, terveysturvallisuus sekä vastuullisuus ovat periaatteitamme, kun suunnittelemme palveluitamme". Myönnän, olen naiivi. Finnair on viimevuosina tehnyt aidosti hyvää työtä parantaakseen palveluitaan ja tästä esimerkkinä non-schengen puolelle avattu Platinum Wing - lounge, joka on ehdottomasti euroopan parhaita ellei paras lentoyhtiölounge.
Muun muassa tätä silmällä pitäen ajattelin, että Finnair lähtee pandemian pölyistä liikkeelle palvelutason nostolla ja jonkinlaisella "lentäminen on kivaa" - teesillä. Noniin, varmaan ymmärrät mihin tämä on menossa. Finnairin uudistus ruoka-, ja juomatarjontaan tarkoitti käytännössä sitä, että koko lennonaikainen palvelu riisuttiin. Se riisuttiin sitä myöten, että esimerkiksi Euroopan lennoilla saat ilmaiseksi vettä ja mustikkamehua. Kahvit, teet ym. historiaa vain. On aivan tarpeeksi järkyttävää istua 6,5h ahtaassa Airbus A321:ssa Las Palmasiin tai Dubaihin, mutta nyt myös se pieni ilo kahvihetkestä on kaukainen toive vain. Täten matkaajan on ladattava matkaeväät lentokentältä, jossa hintataso on tutusti aivan järkyttävä. Näin ainakin juomien ja erinäisten levitteiden kanssa, sillä niitä ei saa tuoda turvatarkastuksen läpi. Pointtihan tässä ei tietenkään ole se, että olisi taloudellisesti merkityksellistä mitä vesipullo lentokentällä maksaa, kun on juuri hyppäämässä 300-400€ maksaneelle lennolle. Pointti tässä on tunne, asiakaskokemus.
Selvä, lentoliput on halpoja ja täten palvelu on riisuttava, ehkä meidän pitäisi vain pystyä maksamaan lisätuotteista, reilupeli, eikö vain? Alla kuvat kaikista tuotteista joita voit ostaa lennon aikana Euroopan-, ja Lähi-Idän reiteillä.
En tiedä sinusta, mutta tuleeko sellainen olo, että jotain puuttuu? Ei, siinä ne ovat. Kaikki mitä voit lennonaikana ostaa. Haluan kuitenkin antaa posia: lentokoneessa tarjoiltavan essonbaari - tyylisen kahvin brändääminen Café Americanoksi on nerokkuudessaan aivan briljanttia. Samoin on todettava, että se mitä saa, saa kyllä ehdottomasti kohtuulliseen hintaan, sitä ei käy kiistäminen. Jos tämä olisi tarjoilu pohjolassa ja kotimaassa, jossa lentoajat jäävät käytännössä aina alle 1,5h:n, tämä olisi varmasti tarpeeksi. Ongelma tulee siinä, että sama lista on juuri niillä yli 6h lennoilla Kanarialle sekä Dubaihin. Finnair on siirtänyt kaiken syötävän ennakkoontilattavaksi, ja niihin vaihtoehtoihin pääset tutustumaan täältä. Luonnollisestikin Finnair selittää uudistusta ruokahävikin määrällä sekä vastuullisuudella. Finnair on ollut toiminnassa kohta sata vuotta, joten onkin aika huolestuttavaa, etteivät he pysty erittäin sofistikoituneita ohjelmia apunaan käyttäen arvioimaan hävikin määrää hyvinkin tarkasti, ja pitävät palvelun riisuntaa parempana vaihtoehtona.
Kun luulit hulluuden olevan ohi, tulee ostos-tv:stä tuttu ääni kertomaan sinulle: "ei tässä vielä kaikki". Finnairin oli määrä aloittaa Turun ja Tampereen reitit uudelleen talvikaudella 2021. Torstaina 23.9.2021 Aamulehti kirjoitti,että Finnair ei olekaan avaamassa ainakaan Tampereen reittiä talvikaudelle. Sen sijaan, Finnair kartoittaa mahdollisuutta aloittaa bussiyhteys Helsinki-Vantaalle, ja sitä kautta syöttää liikennettä Tampereelta Finnairin lennoille Helsingistä. Tampereen lennon lyhyydestä johtuen suurinosa tuon reitin matkustajista on aina ollut vaihtomatkustajia.
En jaksa mennä syvemmälle siihen epämukavuuteen mitä tämä aiheuttaisi Tampereelta maailmalle halajaville, joten menenkin suoraan syyhyn, millä Finnair tätä asiaa perustelee. Lainaan Finnairin viestintäjohtajan Päivyt Tallqvistin antamaa kommenttia Aamulehdelle: "Tampere ja Turku ovat tärkeitä osia verkostossamme ja haluamme turvata hyvät yhteydet maailmalle. Toisaalta ne ovat myös kaikkein lyhyimpiä reittejä, ja niiden hiilidioksidikuorma matkustajakilometriä kohden on korkeampi." Kun Finnair taas aloitti ulkomaanlentoja uudelleen viime syksynä ja tänä keväänä, oli ensimmäisenä listalla Tallinnan lennot. Matka Helsingistä Tampereelle linnuntietä on 143km, Tallinnaan 101km ja Turkuun 150km. Erittäin lyhyitä lentokoneella taivallettavaksi. Kun lentokone nousee ja laskee, syntyy hiilidioksidia eniten suhteessa muihin lennonvaiheisiin, ja täten onkin selvää, että hiilidioksidipäästöt ovat aina suhteessa suurempia lyhyemmillä reiteillä, sillä nousuun ja laskuun tarvittava energia on aina käytännössä sama. Joten ei Päivyt Tallqvist missään nimessä väärässä ole.
"Samaa logiikkaa käyttäen, Finnair voisi harkita Tallinnan reittiä operoitavaksi soutuveneillä"
Tällä hetkellä Finnair lentää 100km matkan Tallinnaan kolme kertaa päivässä, edestakaisin. Matka taitetaan käyttäen ATR72-500 potkuriturbiinikoneita, jotka ovat eittämättä polttoainetaloudellisesti ja siten ilmaston näkökulmasta parhaimpia koneita. Ne kuluttavat n. 2.5l sataa matkustajakilometriä kohden ja kuljettavat 68-70 matkustajaa. Täten esimerkiksi autolla ajaminen yksin on suuri ilmastorikos verrattuna tähän. Samaa konetyyppiä on perinteisesti käytetty myös Turun ja Tampereen reiteillä, jotka ovet kuitenkin pidempiä kuin Tallinnan reitti ja siten aiheuttavat suhteessa hieman vähemmän päästöjä. Täten onkin hyvin erikoista väittää, että Turku ja Tampere olisivat jotenkin ilmaston kannalta mahdottomia reittejä operoida. Se kun on täysi vale. Samaa logiikkaa käyttäen, Finnair voisi harkita Tallinnan reittiä operoitavaksi esimerkiksi soutuveneillä. On kuitenkin todettava, että lentoliikenteestä tulee hiilidioksidipäästöjä, vaikkakin ne ovat dramaattisesti pudonneet, kiitos lähinnä uusien, energiatehokkaampien konetyyppien, ja viimeinen silaus kohti hiilineutraaliutta saadaan luultavasti jo seuraavan kymmenen vuoden aikana, kun uusiutuva polttoaine yleistyy.
Lentoyhtiöt kuten muutkin matkailutoimijat ovat olleet aivan järkyttävässä kurimuksessa korona-aikana, ja heidät on eittämättä pakotettu tekemään ikäviä päätöksiä. Se, että tekee ikäviä päätöksiä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tarvitsee valehdella ja aika röyhkeästikin. On täysin sallittua etenkin pörssiyritykselle kertoa, että tiettyä reittiä ei vain yksinkertaisesti kannata lentää. Samoin on täysin ok sanoa, että lennonaikaisia palveluita karsitaan kustannussäästöjen toivossa. Ei kuitenkaan ole ok levittää aivan järjetöntä disinformaatiota ja toivoa, että kukaan ei huomaisi.
Finnair, olet niin paljon parempi kuin mitä tämä syyskuu on antanut ymmärtää.
Comments