top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Finnair nousee täysin uudelle tasolle uudella kaukoliikenteen matkustamollaan

Vihdoin! Finnair on vihdoin julkistanut laajarunkoneiden uudet matkustamot. Kaikkein suurimpana muutoksena aiempaan on täysin uuden matkustusluokan, eli Premium Economyn saapuminen. Projekti on ollut Finnairilta yli 200 miljoonan euron investointi, ja koko projekti on kestänyt yli neljä vuotta. Premium Economyn lisäksi huomattavaa on se, että Finnair vihdoin yhtenäistää molempien laajarunkokoneidensa, Airbusin A330:n sekä A350:n matkustamot.



 

Premium Economy



Mennään heti ehkä koko matkustamouudistuksen mielenkiintoisimpaan osioon, eli uuteen Premium Economyyn. Turisti ja Business - luokan välissä oleva Premium Economy on maailmanlaajuinen trendi, johon ns. legacy-yhtiöt ovat joutuneet "nöyrtymään" kasvavan kysynnän siivittämänä. Ennen Finnairia mm. Emirates julkisti oman Premium Economy tuotteensa A380 - koneisiin. “Osa matkustajistamme etsii pientä ekstraa, ja olemmekin ottaneet premium economyn kohderyhmiksi yhtälailla vapaa-ajan kuin liikematkustajat" kertoo David Kondo, Finnairi Senior Manager, Customer Experience and Design Strategy. Premium economyssa istutaan Finnairin mukaan 2-4-2 konfiguraatiossa. Nähtäväksi jää, onko tämä todellisuutta myös Airbus A330 koneen osalta, jossa on kapeampi runko kuin A350 koneessa. En olisi järin yllättynyt, mikäli lopputulos olisi A330 koneen osalta mallia 2-3-2. Näin on esimerkiksi SAS:lla heidän omassa Premium Economy tuotteessaan eli SAS Plussassa, kun käytössä on A330 - kone.




Finnair on niin sanottu launch customer eli ensimmäinen yhtiö, joka käyttää Haecon suunnittelemaa Premium Economy - istuinta. Istuimessa on 40% enemmän tilaa kuin turistiluokassa, penkkien välissä tarjoilupöytä juomille, jalkatuki sekä Memory Foam tyyny. Kaikissa Premium Economy istuimissa on myös USB A sekä USB C liitännät, sekä taskut kannettaville tietokoneille ja pientavaroille. Se mikä näistä taskuista tekee erityisen on se, että esimerkiksi kannettavan tietokoneen voi laittaa taskuun heti koneeseen tultuaan, ja säilyttää sitä siellä koko lennon ajan. Nykyisin tietokone on oltava laukussa nousun ja laskun ajan.



Premium Economyssä tulee olemaan 13 tuumaiset viihdenäytöt. Viihdejärjestelmän toimittaja on Panasonic, ja uutuutena on tummempi käyttöliittymä, aikaisempaan hyvin valkoiseen verrattuna. Kondo kertoo Finnairin Bluewings - blogissa uudesta viihdejärjestelmästä: “Suurimpia haasteitamme oli ratkaista viihdejärjestelmän käyttöliittymä", Kondo kertoo. “Nykyisen viihdejärjestelmämme ruudut ovat hyvin kirkkaita. Monet ruuduista ovat valkoisia, Finnairin brändin mukaisesti, mutta ilta- ja yöaikaan se voi kuitenkin tuntua häiritsevältä."


Lennon aikana Finnairin Premium Economyssä tarjotaan kaksi täyttä ateriaa juomineen. Ruoat ja juomat tarjoillaan Iittalan Kuulas-astioista. Samat astiastot on käytössä myös Business - luokassa.


Business



Myös Finnairin Business tai kotoisammin Bisnes saa täysin uudenlaisen ilmeen. Se mikä yhdistää aiemmin mainittua Premium Economyä sekä businesluokkaa on se, että molemmat Finnairin valitsemat istuinratkaisut on täysin uusia markkinoilla, ja Finnair toimii myös Business - luokan istuimen ensimmäisenä asiakkaana. Istuimen on valmistanut Collins Aerospace ja sen nimi on AirLounge. Mikä erottaa AirLoungen nykyisistä markkinoilla olevista Business - luokan istuimista on se, ettei siinä ole istuinta kuoren sisällä, vaan koko kuori on itseasiassa istuin. Täten matkustajalle on saatu valtavan paljon enemmän lisätilaa. Business luokassa istutaan 1-2-1 konfiguraatiossa, joten jokaiselta penkiltä on vapaa pääsy käytävälle.




“Saapuessasi istuimellesi ensimmäistä kertaa on ideana, että teet siitä omanlaisesi mukavan pesän. Istuimessa on paljon säilytystilaa. Lentokoneen ollessa ilmassa olet vapaa käyttämään istuinta haluamallasi tavalla. Istuimen yhteydessä on erilaisia levyjä, joiden avulla omaa tilaa voi muuttaa.” sanoo David Kondo. Mainittujen levyjen ansiosta on mahdollista myös esimerkiksi syödä yhdessä matkakumppanin kanssa. Tällä hetkellä maailmassa on vain yksi toinen business - tuote jossa tämä on mahdollista, ja se on Qatar Airwaysin Q Suites, jota pidetään täysin syystä maailman parhaana Business - luokan tuotteena. Finnairin valitsema businessistuin on täysin poikkeuksellinen ja uusi avaus koko alalle. Tämän lisäksi istuimessa on sisäänrakennettu internetyhteys, USB A-, ja C yhteys, langaton lataaminen mobiililaitteille (huomaa salaman kuva pöydässä) sekä virtapaikka tietokoneelle.




Finnairin Business - luokassa nautitaan jopa seitsemän ruokalajin ateria sekä kevyemmästä toisesta ateriasta tai aamiaisesta, riippuen matkakohteesta ja ajasta. Ateriat tarjoillaan Iittalan Kuulas - astioista jotka on suunnitellut Harri Koskinen. Business - luokassa on luonnollisesti ns. baari auki koko lennon ajan, eli virvokkeita ja välipaloja saa koko lennon ajan.


Kenties sykähdyttävin yksittäinen uudistus koko Business - luokan ja koneen osalta on uusi loungetila tai "monitoimitila" kuten Finnair sitä kutsuu. Itse olisin ehkä antanut tälle jonkin oikean nimen. Tila sijaitsee sekä A350 että A330 koneen keskioven kohdalla, ja tässä tilassa myös matkustamohenkilökunta vastaanottaa pääosin Premium Economy ja turistiluokan matkustajia. Nykyään tilassa on hyvinkin kolkko keittiö eli galley. Lentokentillä ja porteilla, jossa käytössä on kaksi matkustajasiltaa, Finnair on perinteisesti käyttänyt etummaista ovea Business - luokan matkustajien koneeseen nousuun. Näin toivottavasti myös jatketaan, sillä uusi monitoimitila toimii myös Business - luokan oleskelutilana. Oletko valmis? Tässä se tulee:


Uusi monitoimitila.


Economy



Viimeiseksi, muttei missään nimessä vähäisemmäksi, Finnair esitteli myös uuden turistiluokan matkustamon. Tämä tarkoittaa sitä, että Finnairin A330 koneet saavat täysin uudet penkit kun taas A350 koneen penkit saavat uudet päälliset ja pientä pintaremonttia muotoiluun. Uudistus on valtava harppaus A330 koneisiin, joiden matkustamot ovat jo lähes 15 vuotta vanhoja. Uudessa turistiluokan istuimessa on vain tuuman pienempi viihdenäyttö kuin Premium Economyssä, eli 12 tuumaa. Samalla penkkeihin asennetaan myös USB A ja USB C pistokkeet latausta varten. Viihdejärjestelmän sisältö on tismalleen sama kuin Premium Economy-, ja Business - luokassa. Kaikkein kovin juttu on ehdottomasti se, että Mailaajan tietojen mukaan penkit on leveimmät mitä turistiluokassa on millään yhtiöllä, yhteensä 18 tuumaa. Sama pätee myös penkin selkänojassa käytettyyn materiaaliin, joka on Premium Economyn tapaan Memory Foamia.



Samalla kun itse matkustamo on uudistettu, on näin tehty myös tarjoilukonseptiin. Turistiluokan lippuun kuuluu kolmenruokalajin ateria ruokajuomineen, sekä ennen laskua pienempi välipala. Virvoitusjuomat kuuluvat hintaan koko lennon ajan.


Finnair x Iittala x Marimekko


Finnair jatkaa yhteistyötä kotimaisten designbrändien, Iittalan sekä Marimekon kanssa. Harri Koskinen ja Iittala ovat suunnitelleet tarjoiluissa käytettävät Kuulas - astiastot. Astiastot ovat 20% aiempia astiastoja kevyempiä, joka taasen auttaa keventämään lentokonetta, ja täten säästämään luontoa ja polttoainetta. Samat asiastot tullaan näkemään myös Euroopanreittien Business - luokassa.

Iittalan Kuulas - astiaston vesilasi

Iittalan Kuulas - astiastoa

Marimekkoa näkyy taas kaikkialla. Maija Isolan ja Marimekon kuosit näkyy sekä Premium Economy-, että Business - luokan matkustamoissa. Turistiluokan puolella taasen nähdään nykytaiteilija Paavo Halosen suunnittelemia kuvioita. Kaikki tyynyt sekä peitot ovat Marimekon kuoseja, ja näin on tilanne ollut jo pitkästi yli kymmenen vuotta.



Marimekkoa Business - luokan istuimella

Marimekko näkyy myös turistiluokassa

Loppukaneetti


Uudistus pienentää hieman Finnairin nykyistä matkustajapaikkakapasiteettia. Airbus A350 koneita tulee kahdessa eri versiossa: yhdessä versiossa on 278 matkustajapaikkaa joista 43 on Business - luokassa, 24 Premium Economyssa sekä 211 turistiluokassa. Toisessa versiossa taasen matkustajapaikkoja on 321 matkustajapaikkaa joista 30 on Business - luokassa, 26 Premium Economyssa ja 265 paikkaa turistiluokassa. Airbus A330 koneita tulee kuitenkin vain yhdessä versiossa, jossa matkustajapaikkoja on yhteensä 279. Näistä 28 on Business - luokassa, 21 Premium Economyssa ja 230 turistiluokassa.


Uudistus oli erittäin kaivattu ja tarvittu. Etenkin Finnairin A330 koneet ovat nähneet parhaat päivänsä jo kauan sitten, ja tarvitsevat uudistusta mitä pikimmiten. Olennaisinta on kuitenkin se, että nyt sekä A330 ja A350 koneissa on yhtenevät matkustamot. Ei niin valveutuneelle matkaajalle ei välttämättä ole siis täysin selvää, kummassa lentokoneessa milloinkin ollaan, ja näin se pitääkin olla. Mailaajan mielestä uudistus on kaikinpuolin upea ja uraa uurtava. Finnair nousee etenkin Premium Economyn ja uudistetun Business - luokan ansiosta täysin uudelle tasolle kansainvälisessä vertailussa, ja kiistatta hätyyttelemään kärkipaikkoja Euroopassa. En malta odottaa, että pääsen uudet tuotteet testaamaan! Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi alla!


Kuvat: Finnair


Sitaatit Finnairin Bluewings - blogista

1 587 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page