top of page
Writer's pictureMailaaja

Boeing 737 Max palaa taivaalle

Päivitetty: 30. tammik. 2021


Kuva: Norwegian

Boeing on lentovalmistajana tunnettu siitä, että se rakentaa luotettavia työjuhtia alati haastavampaan lentoliikenteeseen. Lentokoneet kuten B747 ja B757 ovat ikoneja sarjassaan. Tähän kuvaan tuli railo, tai ehkä kuva poistui kokonaan käytöstä alkuvuodesta 2019, kun toinenkin yhteensä kahdesta, 346 ihmisen hengen vieneestä lentoturmasta paljastui lentokoneen itsensä aiheuttamaksi. Kyseessä on täysin käsittämätön tapahtumasarja modernissa ilmailussa. Ensin, lokakuussa 2018 Lion Airin lento 610 syöksyi mereen Jakartan edustalla ja lähes heti perään maaliskuussa 2019 Ethiopian Airin lento 302 syöksyi maahan lähellä Addis Ababaa. Tämän jälkeen kone asetettiin lentokieltoon, ja lentokielto kesti lähes puolitoista vuotta syksyyn 2020. Ensimmäiseksi kone hyväksyttiin käyttöön Pohjois-Amerikassa, ja nyt se on saanut lentoluvan Euroopan ilmailuviranomaiselta.


Boeing 737 Max


Boeing 737 Max on 737 - sarjan neljäs sukupolvi. Sen edeltäjä, 737NG (Next Generation) ja eritoten 737-800 on yksi maailman suosituimpia kapearunkokoneita Airbus A320:n ohella. Airbusin kehitettyä omat A320 - sarjan Neo (New Engine Option) koneet oli Boeingin tähän vastattava, ja täten syntyi B737 Max. Sarjassa on neljä konetta 737 Max 7, Max 8, Max 9, Max 10. Näistä kaikkein suosituin on Max 8, sillä tämä korvaa vanhemman B737-800 koneen. Koneita on tilattu yhteensä hieman yli neljä tuhatta kappaletta, ja vajaa 300 näistä on toimitettu. Ensimmäinen kaupallinen lento Max - koneella suoritettiin 22.5.2017 kun Malindo Air lensi Max 8 koneella ensilentonsa. Tämän jälkeen lentoja lennettiin n. 500,000 ennen koko koneen maailmanlaajuista maadoittamista.



Boeing 737 Max -9 Kuva: Jeff Hitchcock / Aerotime

Operaattorit


Ennen maadoittamista Max koneet myivät hyvin, onhan monen suuren lentoyhtiön kapearunkolaivasto koostunut 737-koneista, joten on luonnollinen jatkumo, että nämä yhtiöt tilaavat myös Max - koneita. Isoja tilaajia ovat olleet mm. American Airlines (Max -8), Flydubai (Max -8,-9,-10) sekä Southwest Airlines (Max -7, Max -8). Suomalaisille tuttu Norwegian on myös tilannut ja saanut käyttöönsä koneita, yhteensä 18 kappaletta. Max koneiden maadoitus on ollut yksi naula arkkuun Norwegianin eloonjäämiskamppailussa. Norwegian lensi ennen maadoittamista Max koneilla esimerkiksi britteinsaarilta atlantin yli yhdysvaltoihin. Norwegian ilmoitti kuitenkin hiljattain lopettavansa mannertenväliset lennot, joten jää nähtäväksi, minkä roolin Max koneet Norwegianin laivastossa jatkossa saavat, jos saavat. Yksi Max - koneiden myyntivalteista onkin pitkä kantama, esimerkiksi -8 ja -9 mallit voivat lentää täydellä painolla 6500km. Esimerkiksi matka Lontoosta New Yorkiin on n. 5500km joten tämä luonnistuu Maxilta helpostikin. Kapearunkoisten (yksi käytävä) koneiden saadessa lisää kantamaa, on myös niiden suosio lisääntynyt transatlanttisilla reiteillä. Operaatiokustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin isommalla laajarunkokoneella (kaksi käytävää).


Matkustusmukavuus


Kuten todettua, moni yhtiö on tuonut kapearunkokoneet transatlanttiseen liikenteeseen, ja täten myös matkustamot muokataan näihin tarpeisiin. Esimerkiksi Dubailainen halpalentoyhtiö (tästä nimikkeestä voidaan olla montaa mieltä) FlyDubai on asentanut omiin Max koneisiin penkit, jotka muistuttavat lähinnä isompia, mannertenvälisiä lentokoneita.


FlyDubain Businessluokka uusissa 737 Max koneissa. Kuva: Exyuaviation

FlyDubain Businessluokka uusissa 737 Max koneissa. Kuva: onemileatatime

FlyDubain economyluokka uusissa 737 Max koneissa. Kuva: Exyuaviation

FlyDubai lentää omilla koneillaan pitkähköjäkin reittejä, pismpänä lento Dubaista Helsinkiin. On lähes varmaa, että lentoluvan saadessaan FlyDubai tuo Max koneensa myös Helsinkiin. Nyt tätä reittiä lennetään vanhemmalla 737-800 koneella.


Toki on muistettava, etteivät kaikki yhtiöt asenna sen erikoisempia penkkejä Max koneisiinkaan, vaan pitäytyvät aivan normaalissa yhdenluokan (economy) järjestelyssä.


Norwegianin Max - matkustamo on täysin normaali yhdenluokan matkustamo. Kuva: Norwegian UK

Loppukaneetti


On tottakai aivan järkyttävää, että 346 ihmistä sai menettää henkensä, ennenkuin potentiaalisesti hengenvaaralliselle koneelle tehtiin jotain. Vikoja löytyi vähän sieltä täältä, ennenkaikkea koneen ns. MCAS - järjestelmästä jonka on tarkoitus oikaista kone epänormaaleista tiloista. Valitettavasti tämä järjestelmä toimi ennen koneiden maadottamista juuri päinvastoin. Muitakin virheitä löytyi eri tietokonejärjestelmistä, mutta emme mene siihen nyt sen syvemmälle.

On hyvä uutinen monelle lentoyhtiölle sekä ilmailulle, että 737 Maxit saadaan taas käyttöön, ja näillä on takuulla paikkansa ilmailun ekosysteemissä. Itse en ole vielä Maxeilla päässyt lentämään, mutta varmasti sellaisen kyytiin uskallaudun, kun paikka tulee. Helsingistäkin Maxin kyytiin päästään aivan varmasti ainakin FlyDubain ja TUI:n siivillä. Toivotaan, että kone todellakin nyt toimii. Yhtäkään koneesta johtuvaa turmaa se ei nimittäin enää kestä.



976 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page