top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Berliinin uusi lentokenttä vihdoin avautumassa?


Berliinin uuden lentokentän logo

Suunnittelu aloitettiin vuonna 1991, kuokka lyötiin maahan 2006 ja valmista piti olla lokakuussa 2011. Nyt, lähes tasan 14 vuotta lapion iskemästä, Berliinin uudesta lentokentästä on tullut Saksalaisen insinööritaidon suuri häpeäpilkku. Miten tämä kaikki on mahdollista?


Tegel ja Schönefeld - Berliinin häpeäpilkut


Kaikki jotka ovat Berliinin Tegelin lentoasemalle (TXL) joskus lentäneet, ovat varmasti sieltä poistuneet ihan yhtä epäuskoisina kuin allekirjoittanutkin. Tegelissä ei ole tehty käytännössä mitään remonttia sitten 1980-luvun lopun, ja sen valitettavasti huomaa. Kaupunki vieressä on kasvanut, ja Tegeliä on parsittu aina uuteen uskoon, vähän kuin ilmastointeipillä liimaisi repsottavaa tapettia kiinni. Itseasiassa koko lentokenttä näyttää keskeneräiseltä - joka paikassa on väliaikaisratkaisua väliaikaisratkaisun perään. Silti lähes kaikki Euroopan suurimmat yhtiöt lentävät Berliinissä juuri Tegeliin, mukaanlukien Finnair.


Yksi on Berliinistä kuitenkin puuttunut jo pitkään, nimittäin mannertenväliset lennot. Berliini on kokoluokassaan täysi kummajainen mannertenvälisissä lennoissa. Niitä ei käytännössä ole. Tähän ei voi olla syynä mikään muu kuin Tegelin karmea infrastruktuuri.


Berlin-Tegel on jo nähnyt parhaat päivänsä. Kuva: Dominic Wunderlich / Pixabay

Älä kuitenkaan käsitä väärin. Berliinin Tegelillä on hieno historia Länsi-Berliinin ilmasillan mahdollistajana, ja kyllähän Tegel nimenäkin on monelle instituutio. Siksi onkin harmillista, että tämä hieno historiallinen monumentti on päästetty siihen tilaan missä se tänä päivänä on.


Berlin Schönefeld toimi aiemmin Itä-Berliinin lentokenttänä

Berliinissä on myös toinen kansainvälinen lentokenttä, Berlin Schönefeld (SXF). Schönefeld toimi jakautuneen Saksan aikana Itä-Berliinin lentokenttänä, ja nykyisin sinne lentää lähinnä halpalentoyhtiöitä, kuten esimerkiksi Ryanair sekä Easyjet. Schönefeld on Tegelin ohella erittäin väsyneessä kunnossa, ja halpalentoyhtiöiden presenssi on tätä kehitystä myös tukenut.



Täten voisikin ajatella, että uudelle lentokentälle olisi valtava tilaus nimenomaan Berliiniin. Tämä pitää paikkansa, ja tuon uuden lentokentän olisi tässä vaiheessa pitänyt olla auki jo vajaat yhdeksän vuotta. Ehkä hyvää kannatti odottaa?



Berliini Brandenburg

Alkuperäisen aikataulun mukaisen avaamisajankohdan aikoihin vuonna 2011 huomattiin, että lentokentän paloturvallisuusjärjestelmissä oli joitain puutteita. Tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin, että itseasiassa tämä kyseinen järjestelmä ei toiminut ollenkaan. Samaan aikaan kävi ilmi vakavia puutteita mm. rullaportaiden sekä kattoelementtien asennuksissa. Tultiin lopputulokseen, että ainoastaan n. puolet lentokentästä oli käyttökelpoisessa kunnossa. Toisaalta, palojärjestelmän vika ulottui koko lentokenttäkompleksiin, joten faktisesti koko kenttä oli täysin käyttökelvoton.


Nopealla kelauksella vuoteen 2020, ja alkuperäisen 2,8 miljardin euron budjetin sijaan mennään jo pitkälti yli 8:ssa miljardissa. Useita avauspäivämääriä on matkan varrella annettu, mutta nyt näyttää vihdoin siltä, että avaaminen todella tapahtuu. Tuo maaginen päivämäärä on 31.10.2020. Uusi lentokenttä kantaa kokonaisuudessaan nimeä Berlin Brandenburg Willy Brandt, nobelpalkitun valtiopäämiehen mukaan.



Lufthansa on ensimmäisiä suuria lentoyhtiöitä, jotka siirtävät operaationsa uudelle Brandenburgin kentälle

Vaikka lentokenttä onkin uusi, on se itseasiassa rakennettu samalle kenttäalueelle kuin Berlin Schönefeld, ja täten 31.10.2020 alkaen nykyinen Schönefeldin lentokenttä tottelee nimeä Berlin Brandenburg T5, eli terminaali viisi. Ainoastaan Schönefeld nimenä poistuu lentokentästä, muutoin homma jatkuu entisellään. 31.10 alkaen siirtyy kaikki lentoyhtiöt Berliinin Tegeliltä uudelle Brandenburgin kentälle, mm. koko Lufthansa - konserni (Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels Airlines). Lufthansan ensimmäinen lento uudelta kentältä lähtee 8.11.2020 kohti Frankfurtia, ja Mailaaja on tällä lennolla mukana, mikäli koronatilanne on tällöin parempi. Kotimainen Finnair siirtyy luonnollisesti myös pois suljettavalta Tegelin lentoasemalta, mutta Finnair ei ole tiedottanut tälle päivämäärää. Tegelin on määrä sulkea 7.11.2020, joten Finnair operoinee myös lentonsa Brandenburgista 8.11.2020 alkaen.


Lounget Brandenburgissa


Luonnollisesti Lufthansa - konsernin siirtyessä Brandenburgiin, on tarjolla myös täysin uusi Lufthansa lounge. Tämä 1600 neliön pytinki on jaettu Business ja Senator - osastoihin, ensin mainittuun pääsevät Businessluokan matkustajat ja jälkimmäiseen pääsevät Lufthansan ja Star Alliancen korkeimmat tasojäsenet.


Muiden yhtiöiden loungetarjonta on täysin auki. Kaikkein surkuhupaisin lounge projekti Brandenburgissa on Air Berlinin lounge, joka on odottanut kävijöitään jo vuosikaupalla. Brandenburgista piti tulla Air Berlinin uusi hieno koti, mutta valitettavasti ko. lentoyhtiö meni konkurssiin jo vuonna 2017. Loungen he olivat kuitenkin rakentaneet valmiiksi jo vuonna 2012, ja tätä loungea ei siis koskaan tulla käyttämään.


Kuva: Air Berlin

Kuva: Air Berlin

On kuitenkin mahdollista, että tästä loungetilasta tehdään esim. Oneworld - lentoyhtiöallianssin oma lounge, sillä Brandenburgiin siirtyy Finnairin ohella mm. British Airways ja Qatar Airways. On selvää, että nämä kyseiset yhtiön oman loungen tarvitsevat, ja täten olisikin mahdollista, että Oneworld allianssina voisi olla kiinnostunut loungen avaamaan. Näin on tehty mm. Moskovan Domodedovon lentokentällä, jossa Oneworldilla on oma loungensa, jäsenyhtiöidensä käyttöön.



 

Berliini siirtyy täysin uudelle aikakaudelle, kun Brandenburg vihdoin vihitään käyttöön. Matkailuteollisuuden näkökulmasta lentokenttä on aivan olennaisessa osassa kokonaiskokemusta, ja tässä Berliini tulee nyt hyppäämään monta vuosikymmentä eteenpäin. Parempi nyt kuin ei milloinkaan.







53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page