top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Lentoliikenne elpyy - Norwegian palaa Suomeen!

Päivitetty: 17. kesäk. 2020

Norjalainen, Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö Norwegian on pitkään rypenyt suurissa talousvaikeuksissa. Tähän on ollut syynä lähinnä yltiöpäinen kasvu, erittäin suurella velalla. Yhtiö pelastui velkajärjestelyin, sekä Norjan valtion avustuksella toukokuun alussa. Samalla yhtiö skaalasi toimintaansa rajusti alaspäin, ja on koronakriisin ajan lentänyt lähinnä Norjan sisäisiä lentoja.


Punainen nokka on kohta taas tuttu näky Suomen taivaalla. Image by Tommy Olsson from Pixabay

Kesken koronakriisin Norwegian ilmoitti keskeyttävänsä lähes kaikki lentonsa ensi kevääseen asti, ja silloinkin erittäin supistettuna. Tarkoitus oli tänä aikana lentää ainoastaan joitain Pohjoismaiden reittejä. Samalla loppuivat myös kaikki reitit Suomen sisällä sekä ulkomaanreitit Helsinki-Vantaalta käsin.

Norwegianin vaikeudet eivät sinänsä ole koronakriisin aiheuttamia, vaan pitemmän ajan vaikeuksien tulos. Kuten alussa mainitsin, Norwegian on kasvanut uskomattoman agressiivisesti, ja vain kymmenessä vuodessa noussut Euroopan kolmanneksi suurimmaksi lentoyhtiöksi, ja etenkin Pohjoismaissa todella isoksi peluriksi. Norwegianin kasvun järjettömyyden ilmentymä on vuonna 2018 perustettu tytäryhtiö Argentiinassa. Kuten varmasti arvaat, tätä ei enää ole, ja Norwegian asetti konkurssiin myös Pohjoismaisia tytäryhtiöitään.

On Norwegianilla ollut myös huonoa tuuria. Yhtiö on tilannut yli sata Boeing 737 Max 8 - konetta, jotka surullisen kuuluisasti ovat olleet lentokiellossa jo yli vuoden. Näitä oli Norwegianille toimitettu jo lähes parikymmentä, ja luonnollisesti kahdenkymmenen koneen asettaminen lentokieltoon olisi kenelle tahansa aivan katastrofaalinen tilanne. Tämä on ajanut Norwegianin vuokraamaan koneita muilta yhtiöiltä, ja luonnollisesti tämäkin on lisännyt kustannuksia valtavasti.

Kolmanneksi, Norwegianin palvelustrategiasta voi olla montaa mieltä. Tähän kevääseen asti Norwegiania oli hankala eroittaa ns. "legacy" - yhtiöistä, mutta samalla Norwegian on ainakin osan lipuistaan myynyt varsin halvalla. Toki Norwegianilla ei ole niin sofistokoitunutta kanta-asiakasohjelmaa tai loungeverkostoa kuin perinteisillä ns. allianssiyhtiöillä, jotka ovat taloudellisesti varsin raskaita. Jokatapauksessa kulurakenne on ollut haastava, jota se toki lentoalalla on aina. Tänä keväänä ja viime vuoden lopussa Norwegianin uusi toimitusjohtaja Jacob Schram laittoi välittömästi uuden strategian käyttöön, jonka näkyvämpänä uudistuksena lentolaukut tulivat maksullisiksi kaikille lennoille. Ilmaiseksi koneeseen sai ottaa enää repun tai sellaiseksi miellettävän.



Image by Tommy Olsson from Pixabay

Koronatilanne Euroopassa on elpynyt, ja lentoyhtiöt ovat kilvan ilmoittaneet reittien avaamisista. Tämän teki myös Norwegian, joka ilmoitti lentävänsä 1.7 alkaen 76 Euroopan reittiään. Näissä mukana myös Tukholma-Helsinki sekä Oslo-Helsinki reitit. Mailaaja kertoi eilen 16.6, että Norwegian olisi avaamassa uudelleen reitin Helsingistä Ouluun, mutta nämä suunnitelmat on nyt siirretty alkavaksi syyskuun alkuun.



Norwegianin reitit Tukholmasta 1.7 alkaen

Tukholmasta Norwegian kertoo lentävänsä kotimaassa mm. Uumajaan ja Luleåån, sekä Euroopassa mm. Nizzaan sekä Malagaan. Oslosta yhtiö lentää jo huomattavasti useampaan kohteeseen, listalla mukana mm. Gran Canaria sekä Antalya.



Norwegianin reitit Oslosta 1.7 alkaen

Mailaaja ei varsinaisesti ole Norwegianin asiakaskuntaa - pisteiden kerääminen taikka käyttäminen Norwegianilla ei ole houkuttelevaa, sillä mahdollisuus on ainoastaan Norwegianin Cashpoints-ohjelma, joka on lähinnä ns. cashback ohjelma. Kuitenkin, jotta lentojen hinnat pysyvät aisoissa, ja jottei esim. Finnair pääse hinnoittelemaan tiettyjä reittejä aivan mielipuolisesti, on Norwegian isona pelurina tärkeä. Muutoin Norwegianissa ei lentoyhtiönä ole mitään vikaa, päinvastoin.


Päivitetty 17.6.2020 klo 11:02. Poistettu tieto Oulun lennoista ja lisätty reittikartat Tukholmasta ja Oslosta.


23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page