top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Millaista on lentäminen Ryanairilla?

Minulla tuli mahdollisuus (lue: jouduin) lentää Ryanairilla Englantiin. Mikäli olet seurannut minua pidempään, tiedät varmasti sen, että halpalentoyhtiöt Ryanairista puhumattakaan eivät ole varsinaisesti minun pala kakkuani. Lähdin silti avoimin mielin liikenteeseen. Pieni varoitus heti tähän alkuun: postaus sisältää PALJON kuvia.


Ryanairin lentokone
Ryanairin B737-8-200 MAX Riikan lentokentällä

Ryanairista voi olla montaa mieltä, mutta fakta on se, että yksikään lentoyhtiö maailmassa ei tee parempaa tulosta kuin Ryanair. Konsepti siis toimii. Konseptiin toimii myös, että lennetään usein kaupunkien kakkoskentille, taikka kentille joihin kukaan muu ei lennä. Vimeisimpään pätee myös oma kohteeni: East Midlands. Ei varmastikaan kerro suurimmalle osalle yhtään mitään.


Varaaminen


Lentojen varaaminen ei nyt sinänsä eroa muistakaan yhtiöistä. Itseasiassa on sanottava, että Ryanairin nettisivut ovat hyvinkin toimivat. Ero tulee lähinnä visuaaleissa; jatkuvasti myydään jotain, ja tismalleen kaikki maksaa. Päätin lähtä reissuun "Full Ryanair" - asenteella, enkä ostanut mitään ekstraa. Ainut ekstra mitä otin oli istumapaikat, sillä halusin ehdottomasti itselleni ikkunapaikat. Mikäli paikkoja ei varaa etukäteen, saa lähtöselvityksestä täysin sattumanvaraiset paikat, eikä ole millään tavalla varmaa, että pääsee istumaan kaverin kanssa. Suosittelenkin varaamaan paikat etukäteen, sillä ne saa varattua 5-10€:lla per suunta. Täysin hallittavissa oleva hinta siis.


Oma lippuni edestakaiselle matkalle Riika - East Midlands - Riika paikkavarauksineen maksoi 83,70€.



Lennon varaaminen Ryanair

Lipputyyppejä löytyy monenlaisia. Value on se halvin lipputyyppi, ja siihen kuuluu ainoastaan aivan pieni reppu tai laukku, joka täytyy sijoittaa istuimen alle. Tämän kokokaan ei saa olla kuin 40cm x 20cm x 25cm. Ja se on todella pieni se. Value - lipun jälkeen jokaiseen lipputyyppiin voi lisätä 20€ lisää. Eli Valuen ja Flexi Plussan ero ainakin itsellä oli n. 60€ / suunta. Tämä tarkoittaa sitä, että Ryanair ei välttämättä ole ollenkaan hyvä vaihtoehto, mikäli haluat esimerkiksi paljon laukkuja mukaan, sillä lisäpalvelut saattaa maksaa moninkertaisesti itse lentoon nähden.


Lentokentällä


Kuten sanottua, kohteeni oli East Midlands. Tänne ei kuitenkaan pääse Helsingistä suoraan, joten lensin ensin Finnairilla Riikaan ja jatkoin matkaa sieltä Ryanairilla. Riikan lentokentältä löytyy itseasiassa aika kiva Primeclass Lounge joten se oli ensimmäinen pysähdys.


Lentokenttä lounge
Primeclass Lounge Riikan lentokentällä

Riika on siitä kiva kenttä, että se on todella pieni. Se tekee siitä aivan ihanteellisen vaihtokentän, sillä välimatkat ovat todella lyhyitä. Ainoa pitempi kävely oli loungesta non-schengen puolelle. Passintarkastuksessa ei ollut jonoa laisinkaan, ja siihen ei varmasti minuuttia kauempaa saanut menemään aikaa.


Tämän jälkeen tunnelma muuttuikin aika olennaisesti, ja edessä oli melkoinen eläintarha. Riikan lentokentän non-schengen alueella on pieni alakerta joka on rakennettu siten, että koneisiin pääsee kävelemään suoraan terminaalista. Ryanair on tunnettu siitä, että se ei koskaan käytä lentokentillä ns. "putkia" vaan koneisiin kävellään, sillä putkien käyttäminen maksaisi taas ekstraa. Eläintarhan alakerrasta teki se, että samaan aikaan vierekkäisiltä porteilta lähti Ryanairin lento Lontoon Stanstediin, Wizz Airin lento Lontoon Lutoniin ja meidän Ryanairin lentomme East Midlandsiin.



Jono portille oli n.150m

Ryanair on tunnettu siitä, että se tekee ns. 25min kääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kone saapuu edelliseltä reitiltä, ovat ovet taas 25min päästä kiinni ja nokka kohti uutta kohdetta. Ryanairin koneisiin menee 189-197 matkustajaa, joten tuo 25min kuulostaa lähes uskomattomalta. Tämä tarkoittaa tottakai sitä, että koko prosessin on toimittava kuin rasvattu. Ryanair aloittaa "boardingin" eli tosiasiallisesti lentolippujen lukemisen jo ennenkuin kone on saapunut. Idea tässä on se, että kun varsinaisen koneeseennousun voi aloittaa, ei siinä vaiheessa tarvitse enää lukea lippuja ja havaita ongelmia, vaan voidaan keskittyä oikeasti koneeseen nousuun. Tämä toki vaatii sen, että ko. portilla on tilaa ottaa matkustajat ns. boarding loungeen jossa odotella koneeseen nousua. Ryanairilla on myös olemassa erikseen ostettava priorityjono, jota kautta pitäisi päästä ensimmäisten joukossa koneeseen. Riikan lentokenttähenkilökuntaa tämä ei kuitenkaan kiinnostunut, vaan kaikki menivät samassa epämääräisessä muodostelmassa koneeseen. Seuraavaksi siirryttiin vielä ulos odottelemaan, kuten videolta alla voi havaita.




Koneessa


Minulle osui koneeksi vain vuoden vanha B737-8-200 MAX. Tämä on B737-8 MAX - koneen versio joka on suunniteltu vain Ryanairia varten, ja siinä on yksi hätäuloskäynti enemmän, koska Ryanair halusi koneeseen enemmän istumapaikkoja, ja tämä taas vaatii enemmän hätäuloskäyntejä. Ryanair on Boeingille valtavan iso asiakas, ja tästä syystä he pakottivat Boeingin tekemään heille oman version koneesta. Tämä MAX - koneperhe taasen on kammottavan huonossa maineessa, sillä kaikki MAX koneet olivat maadoitettuna yli puolitoista vuotta sen jälkeen, kun kaksi samanlaista konetta käytännössä putosi taivaalta hyvin lyhyen ajan sisään. Kirjoitin MAXeista aika kattavan tarinan aiemmin, ja se löytyy täältä.



Kaikissa B737 MAX - koneissa on split-scimitar wingletit, jotka Boeingin mukaan säästävät 1,5% polttoainetta verrattuna vanhoihin wingleteihin


Sitten takaisin Ryanairiin ja säästämiseen, joka saa myös vähän huvittavia piirteitä. Nimittäin sekä vanhemmissa B737-800 että uusissa MAXeissa on koneen omat portaat etuovella. Eli kyllä, portaat sujahtavat lennon ajaksi koneen sisään, ja täten ei tarvitse käyttää lentokentän portaita koska kyllä, nekin maksavat lisää. Takaportaille tätä mahdollisuutta ei ole, ja sinne Ryanairkin joutuu harmikseen pyytämään portaat huolintayhtiöltä.


Koneeseennousu
Koneen etuosaan noustaan etuovesta, koneen omia portaita käyttäen.

Lentokone
Itse siirryin koneeseen takaovesta

Ryanair matkustamo
Ryanairin matkustamoa

Voiko olla niin rumaa, että se on kaunista? Tätä Ryanair on ainakin yrittänyt, sillä penkit näyttävät aivan hirveältä. Penkeissä ei myöskään ole totuttua istuintaskua, vaan esimerkiksi turvaohjeet ja kahvitarjoukset ovat teipattuna selkänojaan. Ei varsinaisesti estetiikan riemulaulua. No entäs se jalkatila? No, ei sitä ole. Olen lyhyehkö 180cm ihminen, mutta teki kieltämättä aika tiukkaa. Ainut asia mikä auttaa on se, että Ryanairilla pelastusliivit eivät sijaitse penkkien alla, joten jaloille on vähän enemmän tilaa liikkua. Ja miksikö pelastusliivit sijaitsevat yläpaneelissa? Katsos, jokaista lentoa ennen matkustamohenkilökunta tekee ns. safety walkin jossa käydään nopeasti läpi, ettei koneeseen jää mitään epäilyttävää. Paras paikka epäilyttäville esineille on tottakai penkkien alla, ja mikäli siellä olisi vielä pelastusliivi, voisi tuon objektin havaitseminen olla vaikeampaa ja ennenkaikkea veisi enemmän aikaa. Täten 25min kääntö ei välttämättä onnistuisi. Kyllä, Ryanair on miettinyt tismalleen kaiken.



Jalkatila
Jalkatilaa ei ole, mutta onneksi penkin alla on sentään hieman tilaa.

Mitä noin muuten tulee penkkiin niin A) kova kuin kivi B) ei liiku. Riika - East Midlands kestää n. 2,5h ja voin kertoa, että perälisto alkoi sanomaan itseään irti 1,5h:n kohdalla. En ole missään liikennevälineessä istunut niin epämukavassa penkissä. Selvisin tämän pituisen lennon, mutta Ryanairilla on myös 5h lentoja Euroopasta esim. Kanarialle. Ei kiitos.



MAX - koneiden maine on niin huono, että lentoyhtiöt Ryanair mukaan lukien pyrkivät kaikin tavoin välttämään mainitsemasta nimeä MAX. Usein käytetään vain nimeä B737-8, -9 tai -10 tai Ryanairin tapauksessa B737-8-200. Periaatteessa kaikki käy, paitsi MAX.

Maisemakuva
Riiasta ponkaistiin rapsakkana talvipäivänä. Paikaksi valikoitu 26F josta hyvä näkymä ulos

Itse lento oli tappavan tylsää. Suosittelen vahvasti, että lataat Netflixistä muutaman jakson jotain hyvää sarjaa. Itse sain kuunneltua muutaman podcastin, ja aloittelinpas siinä tätä postaustakin. Mitään ilmaista ei tietenkään ollut tarjolla, ja kahvia sekä ruokaa sai ostettua koko lennon ajan. Kanssamatkustajien suosikkituote oli ehdottomasti Heineken, sitä meni kohtalaisen hyvällä tahdilla suuntaan ja toiseen. Se mikä aidosti yllätti oli, että lennon loppuvaiheessa ilmoitettiin oikein iloisesti, että nyt tulemme myymään teille tupakkaa ja viinaa. Tuli hetken tuulahdus vuoteen 2007, mutta sitten tajusin: Brexit, täällähän voi myydä verovapaasti kaikenlaista. Gordonsin Gin lekan olisi saanut 10€:lla. Jäi nyt tällä kertaa ostamatta.


Se mikä kanssamatkustajissa yllätti oli, että itseäni lukuunottamatta käytännössä kaikkii muut ostivat jotain lennon aikana. Tuntui siltä, että kun oli kerran saanut halvan lennon, on sama käyttää loput rahat sitten lentokoneessa. En tiedä miten Ryanair saa tällaisen joukkohysterian aikaan, mutta näyttää toimivan. Ei tarvinnut kauaa ihmetellä, miksi Ryanair tekee niin hyvää tulosta. Ryanair on myös tehnyt tämän hyvin: kaikki oli hyvinkin kohtuuhintaista. On paljon viisaampaa pyytää oluesta 5€ kuin 9€. Tämä siksi, että 9€:lla se jäisi varmasti ostamatta.


Matkustamohenkilökunta oli odotetun nuorta, ja heitä kaitsemassa oli yksi kokeneempi purseri. Homma toimi. Lentäjät olivatkin sitten kokeneempaa kaartia, ja koko touhu sillä osastolla oli äärimmäisen ammattimaista. Lentäjäkoulutus onkin ainut asia mistä Ryanair ei säästä. Tiedän varmaksi, että koulutus on äärimmäisen laadukasta ja vaativaa. Ryanair on selkeästi ymmärtänyt sen, että ei ole suurempaa PR - katastrofia lentoyhtiölle kuin se, että lentäjät omalla toiminnallaan aiheuttaisivat jonkin onnettomuuden.


Liekkö sitten arvostuksesta Ryanairin lentäjiä kohtaan, mutta laskeuduttaessa koko matkustamo heittäytyi aika riehakkaisiinkin suosionosoituksiin. Enpä ole moista nähnyt sitten vuoden 2005 kun lensin perheeni kanssa Air Finlandilla Barcelonaan. Kaikkea sitä näkeenkin kun lähtee Ryanairin kyytiin.



Englantilainen maaseutu
Hyvinkin brittiläinen näkymä lähestyessä East Midlandsia


East Midlandsissa on vain yksi sheriffi, ja se on Ryanair


East Midlands ansaitsee oman otsikkonsa


Pakko on vielä mainita, että ei ole maailmassa niin rumaa lentokenttää kuin East Midlands. Hyvä jumala sentään että voi rakentaminen olla rumaa. Angolamerikkalaista brutalismia parhaimmillaan. Näky oli kuin Helsingin Merihaalla tai Kouvolan kaupungilla olisi oma lentokenttä.



Tervetuloa East Midlandsiin!

Kerrassaan kaunista


Koskaan en ole vankilassa vieraillut, mutta minulle tämä näytti enemmän siltä kuin lentokentältä.


Loppukaneetti


Lentäisinkö Ryanairilla uudelleen? Todennäköisesti kyllä, jos en tarvitsisi mukaani muuta kuin pienen repun ja hinta olisi röyhkeän halpa. Toinen syy voisi olla se, että on pakko päästä sellaiseen paikkaan, johon Ryanair on ainoa vaihtoehto. Tästä oli hyvä esimerkkinä East Midlands. Mikäli muita vaihtoehtoja on, jätän Ryanairin suosiolla muille. Haluan kuitenkin, että Ryanair pärjää, sillä heillä on välitön vaikutus lentojen hintoihin jokaisella markkinalla, jolla he ovat.




Psst! Julkaisin tältäkin reissulta kontenttia lähes reaaliajassa Instagramiin. Laatukontenttia siis luvassa Instagrammissa @mailaaja







285 katselukertaa14 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page