top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Tässä tapa, miten säästät satoja euroja lentolipuista

Päivitetty: 21. tammik. 2023

Otsikko lupaa paljon, mutta ajattelin myös pitää tuon lupauksen.





Lentolippujen hinnat ovat dynaamisia, eli toisin sanoen ne elävät jatkuvasti. Lomakausina hinnat ovat aivan taivaissa ja toisinpäin. Katsopa vaikka lentoja Kittilään helmi-maaliskuussa, ja tämän jälkeen katso lentoja Müncheniin samoille päiville. Kyllä, on paljon halvempaa lähteä suomesta alpeille kuin Leville. Toisin sanoen, lentojen hinnat eivät välillä käy järkeen oikein mitenkään.


Levin Ihku on tottakai ihana, mutta mitäs jos lähtisit seuraavalla kerralla alpeille? Lompakkokin kiittää!

On tottakai muitakin aspekteja. Nämä voivat olla juridisia, kuten esimerkiksi Ruotsissa osittain on, sillä heillä on käytössä rajattu lentovero. Päällisinpuolin hintaa määrittää kuitenkin tarjonta kyseisellä reitillä. Lontoo - New York on todennäköisesti maailman kilpailluin lentoreitti. Tuota reittiä lentäviä yhtiöitä on pilvin pimein, ja lentojakin on kahdelta eri lentoasemalta. Tämä luonnollisesti johtaa siihen, että hinnat pysyvät maltillisina.


On myös fakta, että isoimmilta lentoasemilta, joista lennetään eri yhtiöiden voimin moniin eri paikkoihin, pääsee usein hieman huokeammin moneenkin eri kohteeseen. Tässä alamme lähestyä ydintä, nimittäin Helsinkiä. Helsinki on maailman ja euroopankin mittakaavassa parhaimmillaankin keskikokoinen lentoasema, ja Finnairin dominoima. Tämä johtaa väistämättä osalla reiteistä siihen, että hinnat pysyvät korkeina.


Finnair hallitsee ilmatilaa ja hinnoittelua Helsingissä


Otetaanpa esimerkkinä tästä jokin satunnainen viikonloppu helmikuussa, ja reitiksi Helsinki - Miami. Finnair lentää tätä reittiä suoraan Helsingistä, ja muutama vaihtoehto löytyy myös vaihtojen kautta. Muita filttereitä ei ole käytössä, paitsi että kokonaislentoaika on 20h tai alle. Miamiin ei nyt tarvitse sen enempää aikaa käyttää.


Kuvakaappaus Google Flights (17.1.2023)

Halvin hinta on 733€. Tähän sisältyy Finnairin suora lento Helsinki - Dallas ja tämän jälkeen vielä American Airlinesin lento Dallas - Miami. Toiseksi halvin on 746€ Finnairin ja Americanin yhteistyö Amsterdamin ja Philadelphian kautta. Lopulta vielä Finnairin suora lento 926€. Etenkin tuo jälkimmäinen hinta tuntuu karmealta, sillä Eurooppa - Miami reitti on hyvinkin kilpailtu, enkä koskaan maksaisi tällaista hintaa, ellei olisi joku aivan ehdoton pakko. Kaikki hinnat ovat menopaluu hintoja, ja paluumatkat noudattavat samaa kaavaa kuin menomatkatkin.


Hieman suolaiselta tuntuu, ja Mailaaja raapii päätään. Floridan golfkentät odottavat, mutta on kyllä lennoilla hintaa. Sitten mieleen juolahtaa vanha viisaus: Ruotsissa on kaikki paremmin. Suuntaan siis kursorini hakukenttään ja kirjoitan lähtöpaikan kohtaan kolme maagista kirjainta ARN. Stockholm Arlanda. Lataa... lataaa... MITÄH?!



Kuvakaappaus Google Flights (17.1.2023)

Kyllä, näet aivan oikein. Jos laitan lähtökaupungiksi Tukholman, tapahtuu aivan kummia. Tuo Finnairin lento joka vei Helsingistä Miamiin ja takaisin 926€:lla on Tukholmasta lähdettäessä 407€. Samoin Dallasin kautta suoritettava matka maksaakin nyt vain 456€. Toisin sanoen, Finnair myy samaa matkaa ruotsalaisille n. 67% halvemmalla, ja euroja lähti pois 519€. Järjetöntä.


Ja toki voi tästä suomalainenkin Helsingistä lähtevä hyötyä. Norwegianin ja Finnairin edestakaiset lennot Helsinki - Arlanda - Helsinki kustantaa näille päiville (ja siten että kerkeää jatkolennoille ja jatkolennoilta) n. 100€. Täten se mikä maksaisi Helsingistä lähdettäessä 926€ maksaa nyt n. 520€-530€, lähtökaupunkina edelleen Helsinki, mutta käydään mutka Tukholmassa. Onko tässä mitään järkeä? No ei tietenkään ole, mutta tekisin itse tuon mutkan milloin tahansa jos saisin tällaisen säästön. 500-600€ on myös semmoinen hinta jonka kehtaa Euroopan ja Miamin väliltä maksaa ilomielin. Mikäli keräät lentoja Finnair Plussaan, on tässä myös oiva tapa kerätä lentoja ja saavuttaa taso helpommin.


Toimiiko tämä kikka aina? Ei tietenkään. Tämän saman skenaarion saa varmasti toistettua myös toistepäin, eri reitin kanssa. Sen mitä olen huomannut on, että lennot Tukholmasta Yhdysvaltoihin ovat todella paljon halvempia kuin Helsingistä. Esimerkkinä samat päivät mutta kohteena New York. Helsinki - New York n. 600€ ja Tukholma - New York 316€. Hurja ero. Mikäli ei halua lentää turistissa, kavenevat erot yleensä hiukan. Businessluokan lipuissa ei yleensä ole niin suurta merkitystä, mutta esimerkiksi viime vuosina yleistyneen Premium Economyn hinnat ovat Tukholmasta suhteessa samalla tasolla kuin esimerkissä.


Tämän postauksen tarkoituksena oli herättää ajatus siitä, että joskus kannattaa käyttää mielikuvitusta. Se mihin tätä kannattaa Helsingistä lähtijänä kokeilla on Tukholma, Oslo, Kööpenhamina. Kööpenhaminasta pääsee esimerkiksi todella hyvin myös Yhdysvaltoihin, mutta sen lisäksi myös Aasiaan. Näihin paikkoihin pääsee myös Helsingistä kymmeniä kertoja päivässä ja monen yhtiön turvin. Tämä takaa hyvän saatavuuden ja kohtuulliset hinnat. Esimerkiksi Lontoon kohdalla tätä tuskin kannattaa kokeilla, pelkät siirtymälennot Lontooseen syövät idean heti alkuunsa. Joskus myös Varsova on ollut hyvä lähtöpaikka. Kokeilemalla selviää!


Tykkäsitkö? Kiva kuulla! Tilaathan Uutiskirjeen, niin saat jatkossakin hyviä vinkkejä ja muuta matkailusisältöä!


198 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page