top of page
  • Writer's pictureMailaaja

Taivaiden kuningattarien viimeinen ristiretki

Päivitetty: 5. kesäk. 2020


British Airwaysin ja Virgin Atlanticin Boeing 747-400 "jumbojetit" Las Vegasin McCarranin lentoasemalla. Kuva: Tomás Del Coro

Koronakriisi on ajanut lentoyhtiöt ennennäkemättömään kriisiin. Moni yhtiö on marssinut kädet ojossa hakemaan valtioiden tukia, ja osalle tämäkään ei ole ollut riittävä apu. Samalla yhtiöt ovat eläköineet kokonaisia konetyyppejä, kuten esimerkiksi Delta, joka eläköi juuri 100 miljoonan dollarin päivityksen käyneen Boeing 777 laivastonsa. Tämä johtuu siitä, että lentoyhtiöt eivät usko tietyn osan liiketoiminnasta palautuvan vielä vuosiin, ja täten päätyvät eläköimään koneitaan ennenaikaisesti. Täten onkin luonnollista, että lentoyhtiöt poistavat käytöstä koneita sieltä käyttöiän vanhemmasta päästä, ja näin on myös käymässä yhdelle maailman ikonisimmista lentokoneista.


Boeing B747-400 eli jumbojetti, on monelle se ainut oikea jumbojetti. Ensimmäinen versio jumbojetistä, B747-100 lensi ensimmäisen kerran jo vuonna 1970, ja B747-400 tuli markkinoille 1980-luvun lopussa. Etenkin B747-400 on näihinkin päiviin, eli reippaasti yli 30 vuotta ollut monen kansainvälisen lentoyhtiön kulmakivi: siihen menee 400-500 ihmistä, se lentää kohtuu lujaa, ja aika pitkällekkin sillä pääsee. Tietysti faktana on myös todettava se asia, että 80-luvun teknologia ei tietystikään ole 2000-luvun teknologiaa, vaikkei lentokoneet sillä tavoin vanhenekaan kuten esimerkiksi autot. Kuitenkin, etenkin taloudellisuusnäkökulmasta B747-400 alkaa käydä tiensä päähän. Tähän hätään Boeing kehitti uuden, B747-8i koneen, jossa on täysin uusitut moottorit ja siivet, jotka tottakai vähentävät polttoaineenkulutusta huomattavasti. Tuon koneen toimitukset alkoivat vuonna 2012, mutta suosio ei ole ollut järin kummoista - matkustajalentoja ko. koneella lentää lähinnä Lufthansa. B747 on kärsinyt samasta ongelmasta kuin esimerkiksi Eurooppalaisen Airbusin kilpailija, maailman suurin matkustajalentokone A380. Nämä molemmat ovat nelimoottorisia, valtavia lentokoneita, mutta valtavia ovat myös niiden operaatiokustannukset. A380 on ollut markkinoilla vasta vajaat 15 vuotta, mutta yhtiöt ovat jo nyt eläköimässä koneitaan. Esimerkiksi A380 ensimmäinen asiakas, Air France, eläköi kaikki koneensa aiemmin toukokuussa. On aivan uskomatonta, että ainoastaan 15 vuotta markkinoilla ollut lentokone on käytännössä unohdettu ja kuopattu.



Boeing 747-400 ikoniset portaat yläkertaan


Syynä on kuitenkin se, että teknologian kehittyessä, pienemmillä ja pienemmillä koneilla pystyy lentämään entistäkin pidempiä matkoja. Pohjoismaiden suurin lentoyhtiö, SAS aloittaa Syyskuussa lennot Kööpenhaminasta Bostoniin Airbus A321LR koneella, joka on kapearunkolentokone (ainoastaan yksi käytävä) ja itse konetyyppi on totuttu näkemään lähinnä Euroopan lyhyillä ja keskipitkillä lennoilla. Tuon uuden A321 koneen perässä oleva LR eli Long Range tarkoittaa sitä, että kyseisellä koneella pystyy lentämään Euroopasta esimerkiksi Yhdysvaltoihin kohtuullisen kivuttomasti. Onkin selvää, että pienemmän koneen operoiminen on valtavasti halvempaa, esimerkiksi Airbus A380 ja A321 kokoero on aivan posketon, ja polttoaineenkulutus aivan eri sfääreissä. Airbus A380 on myös niin iso, että kaikki lentokentät eivät pysty sitä ottamaan vastaan, ja tämäkin tekee sen operoinnista tarpeettoman hankalaa.



Airbus A380:n taru on myös lopussa. Kuva: Richard Eisenmenger/Pixabay


Muun muassa näistä syistä on nelimoottoriset lentokoneet, eli myös B747-400 jäänyt paitsioon lentoyhtiöiden suunnitelmista, ja taru on tulossa päätökseen. Koneita lentää edelleen maailmalla lähes sata kappaletta, mutta näistä suurinosa on pikkuhiljaa rahtikäytössä. Suurin operaattori on British Airways 28:lla koneellaan, joka sekin on eläköimässä kuningattariaan huolestuttavaan tahtiin. Lentoyhtiö KLM eläköi koronan takia kaikki B747-400 lentokoneet, ja Lufthansallekkin on jäämässä enää B747-8i koneita, jotka ovat sitä modernia, uutta versiota.

Itsekään en ole jostain syystä koskaan astunut yhteenkään jumbojettiin, ja näyttää siltä, että aika on käymässä vähiin. Täten käykin suunnittelu kuumeisesti siitä, miten tämän jumboneitsyyden saisi kaikkein helpoiten karistettua. Dubai on tällä hetkellä listana ykkösenä, sillä sinne pääsee vanhoilla jumbojeteillä vielä Lontoon Heathrowlta sekä Frankfurtista. Joka tapauksessa, tämä reissu on suoritettava mahdollisen nopeasti, muuten saatan myöhästyä.

30 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page